Raquel Sans és una estudiant de 2n de Batxillerat humanístic-social del CIDE que ha quedat seleccionada com a representant de les Illes Balears per al XVII Concurs Hispanoamericà d’Ortografia 2016-17. El pròxim mes de febrer del 2017 realitzarà les proves d’ortografia de llengua castellana a Madrid, on competirà amb la resta de representants de les comunitats de l’Estat. Des del CIDE li donam l’enhorabona i tot el nostre suport per enfrontar-se a la fase nacional del concurs.
Raquel, com vas decidir presentar-te al concurs?
La veritat és que va ser la meva professora de castellà, Trini Sbert, la que em va parlar sobre aquest concurs i va decidir presentar-m’hi. Al principi vaig dubtar un poc perquè estava enmig d’una setmana d’exàmens, però amb el suport de la meva família i de l’escola, al final vaig optar per presentar-m’hi.
En què va consistir la 1a fase d’aquest concurs on se sel·lecciona el representant de cada comunitat autònoma?
Són 90 minuts en els quals et donen 5 o 6 fulls amb diverses proves on tu pots demostrar el teu ús de l’ortografia i de la gramàtica castellana. Per exemple, hi havia un text de correcció on podies posar diferents lletres com g o j, d’altres on s’havia d’escollir paraules d’opció múltiple…
Era molt difícil? Et va costar molt?
Hi havia algunes proves més complicades que d’altres. El text per corregir era més fàcil, però les preguntes d’opció múltiple et feien dubtar molt.
Com t’has preparat per enfrontar-te al concurs?
Tenir a Trini m’ha ajudat molt, amb el seu suport, les seves instruccions, les seves classes diàries, en les quals ja et vas mentalitzant del que faràs… Abans d’anar-hi em va explicar com fer les coses i vaig tenir el seu suport en tot moment, i la veritat és que ha estat un pilar important per fer la prova.
Com han rebut la notícia els teus companys, professors?
La majoria de professors m’han donat l’enhorabona i estan molt orgullosos de la meva feina. D’altra banda, molts companys no ho sabien i se n’han assabentat quan ja havia estat sel·leccionada. Molts em pregunten què he fet perquè no ho sabien, i què han de fer per apuntar-s’hi l’any vinent.
I a la teva família?
Van ser els primers a saber-ho, m’han donat abraçades, l’enhorabona… són el meu gran suport. Quan anava a l’examen i dubtava entre anar-hi o no, els meus pares em van ajudar a anar-hi i a pensar que són experiències que passen una vegada a la vida. Si no hagués estat per ells, no sé si hagués arribat fins aquí.
A més de ser la representant de les Balears en el concurs, la Conselleria d’Educació atorga al guanyador autonòmic 300 euros en material bibliogràfic i/o informàtic. Ja l’has recollit?
Tenc una setmana per recollir 300 euros valorats en material a la papereria Universal. Encara no he anat a veure què tenen però la meva idea és agafar alguna cosa que em pugui servir de cara a la Universitat, com per exemple portàtils, perquè diuen que s’utilitzen en el dia a dia per agafar apunts.
La següent fase se celebra a Madrid el pròxim mes de febrer i serà on es decidirà qui serà el representant de tota Espanya en el concurs. Com t’enfrontes a aquest nou repte?
Estic un poc nerviosa però amb moltes ganes. Bé, més que nerviosa, molt il·lusionada, perquè ni jo mateixa m’imaginava arribar fins aquí i quan em van dir que havia passat la primera fase (la de Comunitats Autònomes) em vaig dir: i ara què? I ara que marxam a Madrid es tot molt impressionant. És una experiència. Jo crec que cada un de nosaltres tenim una habilitat i la meva està relacionada amb l’escriptura i què millor que, a més, poder-ho demostrar.
Amb qui aniràs a Madrid per fer la segona fase del concurs?
Amb la meva professora de castellà, Trini Sbert, i en cas que pugui venir un col·laborador, tendria preferència alguna persona de la meva família.
Ja t’han explicat en què consisteix la prova de la segona fase?
Es tracta d’una ronda on s’escriuen diverses frases de tots els participants… a poc a poc es van eliminant participants fins que només en queden dos. Aquests dos ja es poden proclamar guanyadors. Però només el primer aniria a Sud-amèrica a fer la tercera fase, on competirien els representants de tots els països de parla hispana.
En cas de guanyar aquesta darrera fase, et convertiries en la representant d’Espanya i competiries amb la resta de candidats de països de parla hispana. T’imagines que guanyessis el concurs a escala internacional?
Jo vaig a participar, perquè és l’important. Jo ho intentaré, hi aniré a donar tot el que pugui de mi mateixa i a fer el que pugui. Si guanyàs seria un fet increïble, com un somni que mai imagines, perquè jo no coneixia el concurs, vaig decidir presentar-m’hi a veure què passava i després ha sortit tot millor del que esperaves.
Veig que les llengües se’t donen molt bé…
La veritat és que l’ortografia sempre m’ha agradat, sempre li he dedicat molta atenció a com expressar-me, perquè crec que és molt important.
De cara al futur, vols continuar estudiant alguna professió relacionada amb les lletres?
Vull estudiar filosofia. Va haver-hi un temps en què m’interessava molt el periodisme, les notícies… sempre pens en com comunicar, com transmetre a la gent la informació, el tractament que es dóna a les notícies, etc.