El CIDE commemora el seu 50è aniversari amb la presentació del llibre “CIDE: 50 anys d’il·lusió”, un llibre que recull part de la història, anècdotes i curiositats de la nostra escola, que actualment és a més, la cooperativa d’ensenyament més antiga d’Espanya.
Durant l’acte, que s’ha celebrat a la sala d’actes del Caixaforum de Palma, també ha participat el Conseller d’Educació i Universitat, Martí March, que ha destacat que el CIDE, amb més de 2000 alumnes, s’ha convertit en un referent a nivell educatiu a les Illes Balears i que continua mantenint la mateixa essència que tenia als seus orígens. A més March ha afirmat que “necessitam escoles d’èxit com el CIDE”, una escola que “ha generat ocupació i de qualitat” durant l’època de crisi, i que impulsa els valors del cooperativisme.
Joan Perelló, l’actual director del col·legi, s’ha emocionat en parlar dels inicis d’aquest centre educatiu que ja considera “com ca seva”, ja que hi ha fet feina durant 45 anys. De fet, enguany és el seu darrer any i el fet de celebrar aquest aniversari, el fa un curs més especial encara. El director ha volgut també destacar algunes de les curiositats que apareixen al llibre com “el picadero, els autobusos que hi havia als 60, l’antic pensionat, etc”. I ha afegit que és “imprescindible conèixer el nostre passat per entendre el nostre futur”.
Perelló ha coincidit amb Amàlia, ex alumna, mestra del centre i presentadora de l’acte, en afirmar que amb aquest llibre “es vol reconèixer el treball de tots aquells que van posar en marxa aquest projecte el 1966”. Un projecte que, com reflecteix el llibre, va implantar una escola aconfessional, sense barreres, ubicada als afores de Palma, en contacte amb la natura, on es fomentàs l’esport, la formació integral de la persona, i que es duguessin a terme pedagogies educatives innovadores per a l’època. Un temps marcat per la dictadura franquista. Un context que reflecteix bé les declaracions que recull el llibre d’en Miquel Timoner, un dels impulsors del projecte: “vàrem ser els primers a sortir de Palma i també els primers a fer una escola mixta, de nins i nines junts, perquè això era un pecat en aquell moment”.
L’encarregat de donar forma a tota aquesta història ha estat l’escriptor i editor Miquel Horrach, que ha recaptat tota la informació a través de documents, revistes, fotografies i testimonis de diferents èpoques. Una tasca que no sempre ha estat fàcil, ja que molts dels protagonistes ja no hi són entre nosaltres.
Dels tres directors que ha tengut l’escola fins ara, el llibre recull testimonis de l’actual, Joan Perelló, i del seu predecessor, Bernardo Monterrubio. També s’inclouen declaracions de Josep Pla, Antoni Serra i Miquel Timoner, que juntament amb altres professors varen formar part del grup d’emprenedors que va posar en marxa el projecte. Però no són els únics testimonis de l’època que apareixen a “CIDE, 50 anys d’il·lusió”. També trobam d’altres membres del primer claustre com María Estarellas, Frasquita Catafat i Damià Sastre, entre d’altres, i més socis i treballadors actuals com la seva presidenta Malena Riudavets.
https://www.youtube.com/watch?v=AMo0pXvMqkQ&feature=youtu.be