Mesuram el radi de la Terra amb el mètode d’Eratòstenes (2n i 3r de PMAR)

 

Els alumnes de 2n i 3r de PMAR del CIDE, dins l’assignatura d’àmbit científic matemàtic, han fet una activitat molt divertida i enriquidora: han après a mesurar el radi de la Terra aplicant el mètode que Eratòstenes va utilitzar a l’antiga Grècia.

Per aconseguir-ho han estat en contacte amb diferents instituts de Madrid, Catalunya, Tenerife, Portugal, Irlanda, Gal·les, Escòcia i Marroc. Tots a la vegada, el dia 22 de setembre a les 13 h i 42 minuts realitzaven la mateixa mesura: la longitud de l’ombra projectada per un gnòmon d’un metre. Han tengut en compte la mitjana de les 10 dades mesurades​​​​​​​​​​​​ i la recerca de la longitud i latitud de l’escola, i les mateixes dades aportades pels instituts col·laboradors. Així els alumnes del CIDE han estat capaços d’obtenir diferents valors per al radi de la Terra, que van des de 3572 km, utilitzant les dades de les escoles més properes a nosaltres, fins a obtenir dades molt més precises com 6363 km, molt aproximada al radi mitjà de la Terra.

Aquesta experiència els ha permès treballar d’una manera diferent conceptes que es treballen dins el currículum de matemàtiques, i de les diferents competències bàsiques. Tant els nostres alumnes com el professorat estan molt contents amb el resultat i repetiran l’experiència el pròxim 22 de març de 2018. Però aquesta vegada dissenyaran el gnòmon i mesuraran les ombres durant una hora completa. Així es farà un càlcul més acurat. Tot un repte!

Compartir: