Vivim la V Nit de l’Art i de la Ciència

 

 

Ben puntuals a les 18 h, els alumnes d’Arts escèniques varen omplir l’escenari ubicat al costat del pati de volei, per donar el sus a la V Nit de l’Art i de la Ciència, una jornada en què la feina feta pels alumnes durant el curs es converteix en l’autèntica protagonista. Seguidament, es va presentar als familiars el Circuit CIDESaludable, el primer circuit d’exercicis que es fa dins una escola a les Illes Balears. Una de les seves impulsores, la professora i metgessa Lourdes Julbe, i els alumnes d’Anatomia Aplicada que varen participar en el projecte anaven vestits de verd i eren els encarregats de fer les demostracions del recorregut.

Però la nit estava plena de sorpreses que encara quedaven per descobrir. Els alumnes d’Arts escèniques, dirigits pel seu professor Sergi Baos, anaven passant per l’escenari, creant un cabaret ple d’ironia i sarcasme, on representaven tot tipus de personatges rellevants del món de l’art com Dalí, Buñuel, Lorca, grans pensadors com Sòcrates i personalitats importants del món científic com Freud, Newton, Darwin i Copèrnic. Tampoc va faltar temps per a dedicar a les grans oblidades dels dos sectors durant el segle XX: les dones. Dones com Marilyn Monroe, Coco Chanel, Alice Guy, Sylvia Plath, Isadora Duncan, Sarah Bernhard, Frida Kahlo, Mary Shelley i Janis Joplin, entre d’altres. Totes aquestes personalitats varen ser les encarregades de dirigir el públic cap als diferents espais on hi havia diferents exposicions i activitats organitzades.

L’aula d’Equips electrònics, la d’Informàtica, la d’FPB2 i el laboratori 2 varen ser els llocs escollits per a fer petites sessions de microteatre, que varen sorprendre molt als pares i en les quals van descobrir l’enorme talent interpretatiu dels seus fills. El teatret de l’escola, per la seva part, es va omplir de música amb el concert dels alumnes de Llenguatge i pràctica musical, en el qual interpretaven un recull de cançons d’Els Miserables. Més tard, els alumnes de 1r i 3r d’ESO els varen prendre el relleu i varen continuar omplint de música el teatre.

Entre obres i concerts els familiars dels alumnes podien recórrer l’escola descobrint tot tipus d’activitats fetes pels alumnes. A la sala d’FP2 hi havien les mostres de geografia, d’història, així com les projeccions del departament d’anglès. A la sala de dibuix, en canvi, hi trobàrem l’exposició de les fotografies que varen participar en el concurs Fotojove i que enguany estava centrat en el personatge de Frida Khalo. Al seu voltant, les seves frases més conegudes també s’havien convertit en art a través de la mà dels alumnes i de la seva creativitat. Moixos de tot tipus i creats amb diferents materials et rebien a la sala, un espai on també hi havia vídeos creats amb la tècnica de l’stop motion, precioses escultures, i on cabien, a més, els secrets d’un dels personatges més emblemàtics de la literatura universal: Hamlet.

El departament de Matemàtiques va explorar en tots els seus vessants més visuals el teorema de Pitàgores i va exposar les unitats de mesura mallorquines. A més, els alumnes tenien tota una sèrie de qüestions penjades que havien d’anar resolent. Els que volien aprendre més de Ciències Socials hi trobaven maquetes explicatives que els ajudaven a entrendre tots els conceptes treballats a classe. I els d’Educació Física varen sorprendre a més d’un amb la seva vitalitat i alegria ballant sobre steps al pati de volei.

Els alumnes de cicles formatius també havien preparat diferents demostracions. Un exemple va ser els de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma, que varen crear diferents jocs en línia, amb els quals es podia jugar i passar una bona estona. Els d’Instal·lacions Elèctriques, per la seva part, tenien feta una bomba hidràulica i, a més, es podien visitar i provar els panells elèctrics amb els quals fan pràctiques. Al costat, els més petits gaudien de les creacions de robòtica, petits robots capaços de pujar rampes, fer girs i voltes, així com de les creacions de tecnologia, on trobaven des de molins de vent, rèpliques de cases, fins a un grapat de jocs de taula ben colorits creats pels alumnes.

Una de les sales més concorregudes va ser el laboratori on s’hi trobaven les demostracions de Ciències experimentals. Tant grans com petits quedaven ben sorpresos en comprovar la tensió superficial de l’aigua, o en veure com tan sols barrejant un poc d’aigua, gel i sal, s’aconseguia davallar la temperatura per sota dels zero graus.

Una altra de les activitats amb més tirada va ser l'”escape room” que es va organitzar en una de les aules de 2n de Batxillerat. Els participants havien d’entrar en aquesta sala, que quedava tancada durant el temps de l’activitat, i en aquesta estona havien de descobrir les pistes que anaven trobant per aconseguir finalment obrir de nou aquesta classe i poder sortir.

Però aquells que volien pensar de valent, tenien més opcions. Els més curiosos podien seguir pels passadissos les creacions del departament de Filosofia, plens d’imatges i de dites rellevants que feien pensar i reflexionar un poc sobre el nostre dia a dia.

Mentrestant, a l’escenari principal els professors de secundària Jaume Barceló, Trini Sbert, Àlex Ramis, Miquel Bosch i Toni Viamonte varen lliurar els premis dels certàmens literaris. Els guanyadors del certamen de Llengua Castellana varen ser: Núria González amb “Los espíritus de la música” (1r d’ESO), Joan Rodríguez amb “Adiós hogar” (2n d’ESO), Lidia Rendón amb “Lo que su memoria dejó” i Marc Uguet amb “La vida”(tots dos de 3r d’ESO), Rosana Riera amb “Un futuro sin futuro”(4t d’ESO), Alma Zamora amb “El grito” (1r de Batxillerat), Noelia Rodríguez amb “La jaula” i Luana Martínez amb “Veremos qué nos queda” (les dues de 2n de Batxillerat). De Llengua Catalana, els premiats foren: Martina Quetgles Gomila (1r d’ESO), Pablo Angosto Sbert (2n d’ESO), Àgueda Quetgles Gomila (3r d’ESO), Javier Ruiz (1r de Batxillerat) i Javier Angosto Sbert i Andrea Cañellas Rosselló (2n de Batxillerat). Quant a Llengua alemanya, els guanyadors veren ser: Laura Moragues (2n d’ESO), Neus Fullana (3r d’ESO), Mireia Soler (4t d’ESO) i Lara Rockert (1r de Batxillerat). Els premis entregats en Llengua anglesa anaren a parar a Sofía Rodríguez (1r d’ESO), Pablo Angosto (2n d’ESO), Alana Maes (3r d’ESO), Marc Beinetti (4t d’ESO), Hailan Garau (1r de Batxillerat) i Mariàngels Calderon (2n de Batxillerat). També es va aprofitar per a entregar els premis als alumnes que han realitzat els dos dibuixos guanyadors del cartell oficial de la V Nit de l’Art i de la Ciència: Ainhoa Serralles (creadora de la portada) i Nina Wood (contraportada).

També va haver-hi temps per a la solidaritat. Malena Riudavets, la presidenta del CIDE va ser l’encarregada de donar a Cati Cerdà, la presideta d’ABAIMAR, l’Associació Balear d’Infants amb Malalties Rares, la recaptació aconseguida durant la cursa solidària que es va celebrar a l’escola el passat 22 d’abril i que enguany ha arribat als 7.084,98 euros. Per altra banda, els alumnes de 4t d’ESO A i B de l’assignatura d’Emprenedoria eren presents al pati amb les dues ONG’s que han creat mitjançant el projecte ICAPE i han estat recaptant doblers per construir una casa a l’Índia amb l’ajuda de la Fundació Vicente Ferrer.

També es va aprofitar l’acte per donar un diploma acreditatiu a tots els alumnes de 5è i 6è de Primària que varen participar enguany en la II Travessa CIDE per la Serra de Tramuntana. I per finalitzar, aquells que tenien gana, varen poder gaudir de diferents concursos com el de pinxos, tapes i dolços, on se’n podien triar de totes les mides i per a tots els gustos.

Va ser una jornada plena de sorpreses, emocions, esforç i molta feina que va convertir el CIDE en un gran festa oberta per a tothom.

Compartir: